Ioana Filipescu, consultant independent în fuziuni și achiziții, a fost invitata emisiunii ,,Înapoi în viitor cu Andreea Perminova’’, difuzată vineri, 4 noiembrie. Printre subiecte abordate, Ioana Filipescu a vorbit despre copilăria sa, despre credință și cultura aleasă de care a avut parte și cum și-au pus toate acestea amprenta asupra vieții sale de adult.
Bunica paternă, sau ”Mami” așa cum îi spune ea, a avut o influență puternică asupra vieții sale, încă din coplilărie, mărturisește Ioana Filipescu în debutul interviului.
”Mami” a fost persoana, personajul, caracterul care m-a influențat cel mai mult și am fost extrem de apropiată, extrem de norocoasă să o am vreme îndelungată. Bunica mea a murit acum 6 ani, a trăit o viață foarte lungă, în condiții foarte bune de sănătate, adică sănătoasă și bine până la sfârșit”, își aduce aminte ea.
Întrebată cât de importantă este feminitatea în viața unei femei puternice, Ioana Filipescu a răspus că nu a încurcat-o din punct de vedere profesional faptul că este femeie.
”Eu nu sunt aici să dau lecții sau să generalizez. Cred că cel mai bine este să mă sondez pe mine. Eu sunt cum sunt, sunt rezultatul acestor șlefuiri, influențe, amprente. Să-ți răspund altfel. Nu m-a încurcat niciodată profesional că sunt femeie, nu mi s-a părut nici că mă ajută sau că-mi crează un avantaj față de bărbați. Așa, global sunt mulțumită în pielea mea”, a spus aceasta.
Ea a mai fost întrebată dacă s-a lovit vreodată de bariera ambalajului și ce sfat și-ar da dacă s-ar uita în urmă.
”Împrejurarea pe care o punctezi tu aici a fost un moment de schimb între mine și bunica mea în care eu cumva nemulțumită de atitudinea mea sau de o latură pe care o apreciam superficială, am întrebat-o când o să ajung să nu mai fiu sensibilă la modă, la lucruri frumoase, iar bunica mea mi-a răspuns fără ezitare: Sincer, sper că pentru binele tău cât mai târziu, niciodată. Și eu am încercat să înțeleg în ce fel gândește o femeie extrem de educată, de profundă, în ce fel nu sancționează superficialitățile, și atunci ea mi-a răspuns asta cu ambalajul, dacă ambalajul nu este ok, câteodată nu mai interesează pe nimeni ce este înăuntru. Dacă m-am lovit de asta? Nu cred să mă fi lovit direct de asta, dar că e just sau nu, că e moral sau nu, probabil că se întâmplă ca acest lucru să fie adevărat. Viața oricum nu-i perfectă și trebuie să încercăm cu ce ni se dă să facem ce se poate mai bine.”- Ioana Filipescu.
Ea a mai vorbit și despre faptul că bunica maternă i-a insuflat credinţa în Dumnezeu, ea a dus-o la spovedanie şi împărtăşanie și a învăţat-o primele rugăciuni.
”Pentru mine cuvântul potrivit ar fi credinţa, mai degrabă decât spiritualitatea. Și cred că este important să se sădească, aceste baze se pun cândva în copilărie. Scopul nu este îndoctrinarea copiilor și nu a fost în cazul meu sau marcarea unui canon foarte riguros, dar bazele puse de la început clădesc natural. Pe Dumnezeu îl căutăm cumva toată viața și puțini dintre noi au norocul să se ancoreze în confortul credinței. Cei mai mulți, și probabil ăsta este și cazul meu, îl căutăm toată viața. În prima parte a vieții probabil că suntem mai superficiali și trecem mai ușor peste anumite adevăruri. La un moment dat descoperim că totul a lucrat, e cazul meu, și acolo sunt. Aici aș simți nevoia să dau un citat din Steinhardt, care într-un fel se potrivește felului în care sunt eu în căutarea lui Dumnezeu: Cred, Doamne-ajută-ne credinței mele!”, mai spune ea.
Întrebată cât de importantă este cultura în viața unui om și cum te schimbă copilăria în care a fost inclusă cultura, ea a spus că plăcerea de a merge la un concert, la o expoziție sau la o simplă plimbare în natură ne fac viața mai frumosă și mai suportabilă.
”Toți trecem prin viață cu anumite repere și cred că cei care au ancore în cultură, care au plăcerea de a asculta un concert, plăcerea de a vizita o expoziție sau un muzeu, își fac viața mai frumoasă, mai suportabilă, cotidianul este mai suportabil dacă undeva există o sensibilitate și te poți bucura. Nu vorbim numai de muzică, de cărți, vorbim de sensibilitatea la natură, cultura îți face drumul mai ușor.” – Ioana Filipescu
De asemenea, Ioaan Filipescu a vorbit și despre educarea copiilor prin intermediul culturii.
”Aş spune că la câtă investiție s-a făcut în educația mea, o parte a fost studiul pianului și alți copii poate au dat rezultate mai bune. Eu am fost cumva rebelă și împinsă de la spate să studiez, norma era cam o oră pe zi și mi se părea că nu se mai termină, încercam să fur, să negociez câte 5, 10 minute. Cu bunica Meme, ea mă asculta și cu ea negociam. A rămas o înţelegere a pianului ca instrument muzical net superior și o mare dragoste pentru muzica clasică. Mă duc la concerte de cameră, sunt niște constante în viața mea. Oricât de mare ar fi talentul, sau nu, educația copiilor nu este niciodată un efort prea mare sau o cheltuială prea mare, merită pur și simplu.” – Ioana Filipescu.
Ioana Filipescu a fost inclusă de Forbes în top 50 cele mai influente femei din România în 2019.
Emisiunea poate fi urmărită pe platforma csid.ro – aparținând Gândul Media Network –, pe pagina de Facebook CSID și, de asemenea, pe canalul de YouTube al publicației csid.ro.
Vă recomandăm să citiți și: